Stávka v Nexen Tire po týdnu končí

Přesně po týdnu od zahájení končí stávka v korejské společnosti Nexen Tire v Bitozevsi na Žatecku. Odborům se podařilo prosadit významnou část požadavků. Je to výsledek dnešního jednání mezi vedením Odborového svazu KOVO (OS KOVO) a zástupci korejského vlastníka. Ukončení stávky je v tuto chvíli pouze podmínečné. Jestliže společnost nedodrží dnešní ujednání, zaměstnanci se vrátí ke stávce a jejich časově neomezený protest bude pokračovat.

„Znění aktuální dohody je kompromisem mezi požadavky, které jsme jako Odborový svaz KOVO předložili, a opodstatněnými protiargumenty zástupců korejského vlastníka společnosti Nexen Tire. V každém případě znamená obrovský posun,“ uvedl k výsledku dnešní schůzky předseda OS KOVO Bc. Roman Ďurčo. Jednání se za Odborový svaz KOVO účastnil také místopředseda svazu Ing. Ivo Kužel, předseda ČMKOS Josef Středula a předseda odborářů v Nexenu Pavel Rohel. Do jednání vstoupil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), s nímž se zástupci odborů ještě před schůzkou s Korejci sešli.

Dnešní dohoda zahrnuje nárůst mezd o 8 procent, platný od 1. března letošního roku. Počítá také s finanční kompenzací za nenavyšování mezd za rok 2022 a první tři měsíce letošního roku, a to ve výši 20 tisíc korun. O zbývajících bodech kolektivní smlouvy se bude jednat, k jejímu podpisu by podle dohody mělo dojít nejpozději do konce března. „V tuto chvíli musím poděkovat odborářům a zaměstnancům z Nexenu za jejich odvahu brát se za svá práva. Děkuji současně i ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi a Jeho excelenci panu velvyslanci Taejin Kimovi, kteří k pozitivnímu obratu v jednání přispěli, i korejskému managementu s nímž jsme k současné dohodě dospěli,“ dodal předseda OS KOVO.

„Stávka je z pohledu odborů vždy až posledním krokem. V tomto případě se jí dalo zcela určitě předejít, pokud by management společnosti přistupoval k opodstatněným požadavkům odborů racionálně a s dostatečným respektem. Každý den stávky znamená pro společnost obrovské ztráty, a to v zájmu odborů není. V tomto případě ale management postavil své zaměstnance do tak bezvýchodné situace, že stávka byla jediným logickým vyústěním,“ konstatuje předseda OS KOVO.

Stávka ve společnosti Nexen Tire odstartovala minulý týden v úterý 31. ledna ráno demonstrací před závodem v Bitozevsi a dopoledne téhož dne pokračovala protestem před korejskou ambasádou. O den dříve jí předcházelo jednání mezi zástupci OS KOVO a managementem, po němž si management vyžádal týden na rozmyšlenou. Vzápětí se však obrátil na soud s žádostí o vydání předběžného opatření, jež by stávku označilo za nezákonnou a zabránilo jí. Současně se vedení pokoušelo obsadit pracovní místa stávkokazy, jimž nabídlo vyšší mzdy. Odbory proto svolaly v pondělí 6. února další demonstraci před Nexen Tire, aby tím vyjádřily svůj protest proti krokům, jimiž se firma pokoušela záměry stávkujících překazit.

Odbory se rozhodly vstoupit do stávky teprve poté, co se jim ani přes opakované snahy nepodařilo dohodnout s vedením na kolektivní smlouvě. Už loni v lednu proto vyhlásily stávkovou pohotovost. Společnost nepřistoupila ani na kompromisní návrh zprostředkovatele. Odboráři tak vyčerpali všechny možnosti, jež česká legislativa připouští. Souhlas se stávkou vyjádřila většina zaměstnanců.

Odboráři se také dočkali masivní podpory od svých kolegů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Koncem minulého týdne se k nim přidala také evropská odborová centrála industriAll Europe. Ta na svém kongresu v Miláně dokonce přijala rezoluci, v níž postoj managementu odsoudila a vyzvala jej k jednání s odbory.