“Nic o nás, bez nás!“

Dosažení spravedlivého přechodu vyžaduje hlas průmyslových pracovníků.

Naše odborová organizace podporuje celoevropskou kampaň zaměřenou na „Spravedlivý přechod/transformaci průmyslu“.

IndustriAll Europe a její členské organizace budou mobilizovat za spravedlivý přechod ve formě „dvoutýdenní evropské akce za spravedlivý přechod“, která začne v pondělí 25. října 2021 a skončí o dva týdny později ve středu 10. listopadu.

O co jde?

Evropská zelená dohoda dramaticky urychlí transformaci všech našich průmyslových odvětví. Dosažení klimatické neutrality do roku 2050 bude vyžadovat prudké snížení emisí, a to od příštího desetiletí. Investiční cykly znamenají, že volba technologie pro rok 2050 v mnoha našich odvětvích bude provedena do roku 2030. Našim cílem je, aby tato plánovaná transformace byla nejen zelenou dohodou, ale i sociální dohodou, potřebuje zdroje a investice, sociální dialog a politiky v konkrétním místě: v regionech a odvětvích, která již dnes procházejí transformací. Je jasné, že pouhá politická lobbistická práce nestačí. Musíme své připomínky a požadavky prezentovat prostřednictvím tradičních odborových akcí.

Co se bude dít?

Během dvou týdnů akce budou členské organizace industriAll Europe organizovat řadu národních kampaní a akcí. Tyto akce budou doprovázeny zesíleným politickým lobbováním na úrovni EU a evropskou kampaní v sociálních médií, prováděnou industriAll Europe.

Během těchto dvou týdnů se nebude konat žádná centrální evropská akce, ale budou probíhat akce na národní úrovni, dle možností jednotlivých svazů a zvyklostí v jednotlivých zemích.