Pylová sezóna je v plném proudu.

Jaro a léto představuje pro alergiky zatěžkávací zkoušku – za vycházky do přírody platí daň v podobě kýchání, ekzémů a opuchlých, zarudlých či slzících očí.

Alergie postihují přibližně čtvrtinu české populace a jejich výskyt má vzrůstající tendenci. Mezi nejčastější alergeny patří roztoči, domácí mazlíčci (srst nebo sekrety), plísně, léky, konzervační látky, potraviny a přísady v nápojích či hmyzí jed a v neposlední řadě pyl, který na jaře a v létě dokáže znepříjemnit procházky, výlety i sportování na čerstvém vzduchu. V době, kdy jsou rostliny v reprodukční fázi, se pylová zrna šíří vzduchem a způsobují takzvanou sezónní alergickou rýmu. U té trápí až 70 % pacientů současně oční i nosní obtíže. Oční příznaky ztrpčují každodenní život a znemožňují vykonávání některých pracovních aktivit a také společně s nosními příznaky může docházet ke zhoršené kvalitě spánku.

Podráždění očí je jedním z typických příznaků alergie. Ideálním způsobem, jak se vyhnout potížím, je minimalizovat kontakt se samotným alergenem.

Níže uvedený pylový kalendář vám může být v tomto nápomocen.